“Зоолошката Пpиказна” // “Tregimi Zoologjik”

Дома / “Зоолошката Пpиказна” // “Tregimi Zoologjik”
Loading Events
04
Август
Вторник

“Зоолошката Пpиказна” // “Tregimi Zoologjik”

Локација: Факултет за ликовни уметности - Сули ан
Цена:

Театарска претстава на албански јазик

Зоолошката Пpиказна // Tregimi Zoologjik

Автор: Едвард Алби / Edward Albee
Режисер: Гент Чајани / Gent Çajani

Играат:

Рахим Рамадани / Rrahim Ramadani, Берат Махмуtи / Berat MahmuTi, Гранит Вела / Granit Vela

Приказната се случува во “Главниот парк на градот“.
Двајца мажи кои претставуваат две различни човечки класи, се среќаваат случајно. Разговарајќи, тие си ги разменуват нивните животни приказни и гледаме колку различни се нивните животи. Колку сме неспособни за до го смениме контекстот така наречен „странец“ спроти мизерниот живот кој го живееме.
Што се случува кога го губиме чуството за животот?
Како можеме да ја добиеме слободата, а притоа да не повредиме никогo.

Tregimi ndodh në "parkun qendror të qytetit".
Dy burra që prezantojnë dy klasa të ndryshme, takohen rastësisht. Duke biseduar ata ndajnë historitë e njëri-tjetrit dhe ne shohim, se sa të larmishme dhe të ndryshme janë jetët e tyre. Sa të paaftë jemi ne për të ndryshuar kontekstin e të qenurit "i huaj", përballë jetës mizore që po e jetojmë dita ditës?
Çfarë ndodh kur ne humbasim sensin për të jetuar?
Si mund ta fitojmë lirinë, pa mos e lënduar askënd?

Согласно објавените протоколи бројот на публиката ќе биде ограничен и задолжително ќе биде почитувањето на препорачаните мерки:
- носење заштитни маски
- мерење телесна температура
- одржување на пропишаната физичка дистанца меѓу посетителите во гледалиштето
- дезинфекција
- влезот на публиката ќе започне во 20:00 часот